10 May 2012

Η σωστή χρήση του καυσόξυλου

0 Comment

Τι είδους ξύλου μπορείτε να επιλέξετε;

Μόνο με ένα καλό είδος ξύλου έχετε την καλύτερη απόδοση. Προτιμήστε ξύλα που δίνουν καλά κάρβουνα και κατά συνέπεια διατηρούν τη φωτιά: Η ζυγία – γαύρος και η βελανιδιά είναι τα καλύτερα, η μελιά, ο σφένδαμος, και η σημύδα έχουν απώλειες θερμαντικής απόδοσης της τάξης 8 – 11%  σε σχέση με τη ζυγία – γαύρο. Η καλύτερη επιλογή σε καυσόξυλα εμπορίου σε σχέση βάρους – απόδοσης είναι η οξιά.

Η ιτιά, η λεύκα, η φλαμουριά και η καστανιά έχουν μικρή θερμαντική δυνατότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λεύκα θερμαίνει δυο φορές λιγότερο από τη βελανιδιά. Συμβουλευτικά σας συστήνουμε να αποφύγετε το πεύκο και το έλατο καθώς και κατά γενικό κανόνα όλα τα ρετινοφόρα έχουν μέτρια θερμαντική απόδοση. Είναι 30% μικρότερη από τη ζυγιάς – γαύρου και το κυριότερο είναι ότι η ρητίνη τους προκαλεί ταχύτερα τη δημιουργία πίσσας, στην καμινάδα και κίνδυνο ανάφλεξης.

Να αποφεύγετε οπωσδήποτε: τα ξύλα από πάγκους, απομεινάρια ξυλουργείων,  αμπελόξυλο, τα κούτσουρα και κατά γενικό κανόνα κάθε ξύλο με υγρομετρία κατώτερη από το 10% που προκαλεί έντονη καύση, πράγμα επιζήμιο για την καλή συμπεριφορά του μαντεμιού και των άλλων υλικών της εγκατάστασης, καθώς και κάθε ξύλο επεξεργασμένο όπως, δοκάρια σιδηροδρομικών γραμμών, τηλεφωνικοί πάσσαλοι, δοκάρια ορυχείων, κ.τ.λ., εξαιτίας των οποίων μπορούν να προκληθούν τοξικές αναθυμιάσεις ή να συσσωρευτούν σκουπίδια στην εγκατάσταση.

[top]